Zelf goedkoop je huis isoleren: tips

Zelf je woning goedkoop en eenvoudig isoleren is mogelijk. Een goed geïsoleerde woning brengt vele voordelen met zich mee: je wooncomfort stijgt, net als de woningwaarde. Met goede isolatie bespaar je ook al snel veel op je energierekening. Isolatie is de oplossing tegen de stijgende gasprijzen. Benieuwd hoe jij je woning goedkoop zelf kan isoleren? Lees de onderstaande tips!

1. Dicht naden en kieren met tochtstrips

Iedere woning, geïsoleerd of niet, heeft wel een plek in huis waar het enorm tocht. Via deze kieren verlies je meer warmte dan je denkt: je doet er dus goed aan om dit zoveel mogelijk te dichten. Je brievenbus is zo’n plek. Dit kun je eenvoudig verhelpen door een tochtborstel te plaatsen, deze zijn gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Als je daar dan toch bent, neem dan ook meer tochtstrips mee en plaats deze op andere kieren en naden.

2. Plaats radiatorfolie achter de verwarming

Wist je dat er veel warmte verloren gaat via de muur? In bijna alle huizen is de radiator aan de buitenmuur bevestigd. Dit heeft als nadeel dat er veel warmte door de muur naar buiten trekt. Dit kun je gemakkelijk (en goedkoop) voorkomen door een stukje radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de ruimte blijft.

3. Isoleer verwarmingsbuizen

Verwarmingsbuizen lopen overal door huis en dus ook door onverwarmde ruimtes. Op deze punten verlies je dus erg veel warmte. Isoleer deze buizen daarom met een stukje schuimrubber. Gemakkelijk en goedkoop.

Naast isoleren zijn er nog genoeg andere simpele dingen die je kunt doen om te besparen op je energierekening en je huis te verduurzamen.

4. Ventileer je woning

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is het toch belangrijk om je huis minimaal 15 minuten per dag goed te ventileren. Door te ventileren zorg je ervoor dat oude, vochtige lucht je woning kan verlaten. De droge, koele lucht die naar binnenkomt verwarmt namelijk veel sneller.

5. Verander je stookpatroon

Wist je dat het goedkoper is om je woning weer op te laten warmen in plaats van overdag verwarmt houden? Je kunt dus prima ’s nachts je thermostaat op 15 graden zetten. Je kunt er ook voor kiezen om je verwarming standaard 1 graad lager te zetten dan normaal. Scheelt ook al enorm in de kosten.

6. Andere manieren van isoleren

Er zijn ook andere manieren om je woning extra te isoleren. Sluit in de winter de gordijnen zodra het donker wordt: zo sluit je koele lucht op tussen het raam en het gordijn. Sluit ook altijd de deuren achter je: ook wanneer je even snel naar boven loopt om iets te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *