isolatie

Mijn woning heeft geen spouwmuren, hoe dan te isoleren?

Er zijn twee plaatsen in uw huis waar de meeste warmte wordt verloren: het dak en de muren. Via de muren kan de verloren warmte oplopen tot zo’n 25 procent. Goede isolatie van de muren is dus absoluut van belang. Bij nieuwere woningen zit isolatie vaak inbegrepen, maar bij oudere woningen is dit niet altijd het geval. Wanneer u geen isolatie heeft, is het mogelijk om deze muurisolatie te plaatsen in de spouw van de muur. Echter is het mogelijk dat uw woningen geen spouwmuren hebben. Waarschijnlijk vraagt u zichzelf in dat geval af: hoe kan ik dan mijn woning isoleren? Kooy Isolatie uit Rotterdam vertelt welke mogelijkheden u hebt met betrekking tot isolatie wanneer u wel of geen spouwmuur hebt.

Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb?

Een spouw kan omschreven worden als een lege ruimte die te vinden is tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Een ideale ruimte die ingezet kan worden om de isolatie van uw huis te verbeteren. Op de volgende manieren kunt u zelf checken of u een spouwmuur heeft of niet:

  • Bekijk de bouwtekeningen: wanneer op deze tekeningen een ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur te zien is, heeft u een spouwmuur.
  • Bouwjaar woning: vanaf 1920 werden spouwmuren standaard gebouwd om vochtproblemen tegen te gaan. Wanneer u een ouder huis heeft, is de kans klein dat een spouwmuur reeds aanwezig is. Bij huizen gebouwd tussen 1920 en 1980 is dit wel het geval. Huizen gebouwd na 1980 zijn vaak al voorzien van isolatiemateriaal in de spouwmuur.
  • Dikte van de muren: bij een deuropening is het mogelijk de dikte van de muren te meten. Wanneer deze 25 centimeter of meer is, heeft u een spouwmuur.
  • Luchtkokers in de gevel: gaten en roosters van verluchting zijn een indicator van de aanwezigheid van een spouw.
  • De aanwezigheid van een steense muur: wanneer uw huis een steense of volle muur heeft weet u gelijk dat uw huis geen spouwmuur heeft.

Dit zijn de vijf meest gebruikte methodes om te controleren of een huis een spouwmuur heeft of niet. Heeft u geen spouwmuur? Er zijn manieren om uw huis te isoleren zonder dat hierbij de aanwezigheid van een spouwmuur noodzakelijk is.

Isolatie mogelijkheden zonder spouw

Het kan zijn dat u in een oudere woning leeft welke niet beschikt over een spouw. U vraagt zich waarschijnlijk: hoe kan ik mijn huis isoleren zonder spouwmuur? Gelukkig heeft u meerdere mogelijkheden om dit probleem op te lossen.

Buitengevelisolatie

Het is mogelijk om het isolatiemateriaal aan de buitenmuur te bevestigen. Het beste moment om voor deze optie te kiezen is wanneer uw gevel aan een renovatie toe is. Het isolatiemateriaal wordt op de muur bevestigd waarna het bedekt wordt door de nieuwe gevelbekleding. Het kan zijn dat hiervoor een vergunning nodig is, want dit kan de muren behoorlijk dikker maken.

Isolatie binnenkant van de muur

Ten slotte is er de mogelijkheid om het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur te bevestigen, alhoewel dit alleen als optie gekozen wordt wanneer de andere twee opties niet mogelijk zijn. Dat komt omdat er een aantal nadelen verbonden zijn aan deze methode. Zo veroorzaakt het overlast, wordt niet de gehele muur bedekt en zal u minder leefruimte in uw woning overhouden. Daarnaast geeft deze methode de warmte van binnen niet goed door, waardoor koudebruggen ontstaan. En voor de kosten hoeft u het ook niet te doen, deze zijn net zo duur in vergelijking met het bevestigen van isolatiemateriaal aan de buitenmuur. Al met al wordt deze optie bijna nooit gebruikt.

Overige isolatie vormen

Wanneer u wel een spouwmuur heeft, moet u vervolgens checken of uw huis van voor of na 1980 is. Huizen gebouwd na 1980 zijn namelijk over het algemeen standaard voorzien van isolatie. Wanneer uw huis van voor 1980 is, is het mogelijk om isolatiemateriaal aan te laten brengen in de spouwmuur. Het is mogelijk om dit zelf uit te voeren als u een echte doe-het-zelver bent, maar u kunt tevens offertes aanvragen van meerdere lokale bedrijven om zo de prijzen te vergelijken. Een spouwmuur laten isoleren is een stuk goedkoper in vergelijking met het isoleren van de buiten- of de binnenmuur. Als deze optie een mogelijkheid voor u is, is het absoluut aan te raden hier gebruik van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *