Energie besparen
Het is zeer van belang om in deze tijd uw vaste lasten te verlagen. Energie besparen is een goed voorbeeld hiervan door uw woning te isoleren. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Hier onder zullen wij er een aantal uitleggen.
Dakisolatie
Warmte stijgt op en als uw dak slecht geïsoleerd is, dan laat uw dak veel warmte door. Zo betaalt u ook erg veel stookkosten, hier kunt u per jaar wel tot €500 besparen. Uw dak kunt u op meerdere manieren isoleren, dit hangt af van het soort dak dat u heeft (schuin/plat). Er zijn vier manieren dakisolatie.
Hardschuimplaten
Dit zijn platen isolatiemateriaal, ze kennen een brandvertragende werking. Deze platen zijn erg milieuvriendelijk en zijn te gebruiken bij een plat en schuin dak. Het voordeel ervan is het gebruiksgemak. Er zijn verschillende maten van, u kunt ze zelf op maat snijden zonder moeite.
Glaswol
Glaswol is te verkrijgen in dekens of als platen, het is ook nog eens onbrandbaar. Het is waterafstotend en is materiaal voor geluidsisolatie. Het is iets moeilijker te plaatsen als u het vergelijkt met hardschuimplaten. Glaswol kan irritatie veroorzaken, daarom moet u erg voorzichtig zijn bij het plaatsen en zou het handig kunnen zijn om bijvoorbeeld een stofkapje te dragen.
Steenwol
Steenwol kunt u een beetje vergelijken met glaswol. Het heeft dezelfde eigenschappen en dezelfde werking. Steenwol zet niet uit of krimpt niet, er kunnen daarom geen naden of kieren ontstaan. Ook haalt het een goed resultaat op vochtgedrag en duurzaamheid.
Aluminium noppenfolie
Dit is ideaal wanneer u zelf isolatie wilt plaatsen, het is namelijk makkelijk om mee te werken. De folie kaatst de warmte terug zodat het niet verloren gaat. Dit gebeurt doordat de folie dampdicht is, dus ongevoelig voor vocht.
Vloerisolatie
Dit kan ook besparen op stookkosten. Wanneer de vloer of kruipruimte geïsoleerd wordt kan er geen koude lucht meer omhoog trekken. Ook kunt u zo vochtproblemen in huis oplossen. Doordat u minder last heeft van vochtproblemen in huis zal het makkelijker zijn de lucht te verwarmen. Of dit een mogelijkheid is voor u hangt af van de aanwezigheid van de kruipruimte en de hoogte ervan. Vloerisolatie heeft ook zijn nadelen, een aantal voorbeelden zijn: er kan muffe lucht ontstaan, balken kunnen rotten en er kunnen natte muren ontstaan. De oorzaak hiervan is dat vocht uit de grond verdampt en wordt opgenomen in de lucht van de kruipruimte. Deze lucht stijgt op en komt in contact met de vloer, deze vocht gaat dan condenseren tegen de vloer.
Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit twee muren. Tussen deze twee muren bevindt zich een ruimte van ongeveer 8 cm breed. Doordat deze niet isolerend is gaat er erg veel warmte verloren, maar dit kunt u oplossen door spouwmuurisolatie. Hier kunnen verschillende materialen voor gebruikt worden, de meest voorkomende zijn:
- Gesiliconiseerde perlietkorrels
- Glaswol
- Steenwol
- Minerale wolvlokken
- Polystyreenkorrels (EPS)
Dubbel glas
Enkel glas isoleert minder goed dan dubbel glas en hoog rendement (HR). Daarom is het handig om enkel glas te vervangen door bijvoorbeeld dubbel glas. Dubbel glas zorgt er namelijk voor dat u minder last heeft van kou. Er zijn meerdere soorten van isolerend glas. U moet hiervoor wel zeker zijn van een aantal zaken, of uw kozijnen hier geschikt voor zijn en bijvoorbeeld of de sponningdiepte wel diep genoeg is. Enkele alternatieven voor isolatieglas zijn:
- Vacuümglas
- HR++-glas
- Voorzetramen
HR-ketel
Oude ketels hebben een rendement van lager dan 80% en 20% van de warmte wordt verstookt. Als u uw oude ketel vervangt door een HR-ketel, dan kunt u er zeker van zijn dat deze ketel een rendement heeft van meer dan 90%. Dit zal zeker schelen in de energiekosten. U zult rond de €200 per jaar besparen.
Bron: Javo Isolatie
Geef een reactie