isolatie 2

Een beter woonklimaat door natuurlijke isolatiematerialen

De opwarming van de aarde is op het moment een hot topic. Dat is niet vreemd, gezien we als mensheid nu de gevolgen beginnen te merken. Dit is dan ook het perfecte moment om rekening te houden met het milieu en vaker te kiezen voor natuurlijkere alternatieven. Hieronder worden de verschillende vormen van natuurlijke isolatie besproken. Tevens worden de voordelen van natuurlijk isolatie voor u opgesomd. Maar er wordt begonnen met een uitleg over waarom natuurlijke isolatiematerialen juist nu steeds populairder aan het worden zijn.

Natuurlijk isoleren steeds populairder

Het gebruiken van natuurlijke isolatiematerialen wordt steeds meer een hype. Meerdere factoren liggen ten grondslag van deze stijgende populariteit. Ten eerste kiezen steeds meer consumenten voor duurzame opties. Behalve de zorgen om het milieu is dit tevens omdat dit meer en meer tevens een voordeligere optie is. In sommige gevallen is het een investering die op de langere termijn pas voordeel oplevert, maar desalniettemin zien veel mensen in dat investeren in natuurlijke materialen de moeite waard is. Daarnaast dragen natuurlijke materialen bij aan een aangenamer woonklimaat. Goede isolatie draagt tevens bij aan het besparen van energie, immers kan de verwarming wel een graadje lager wanneer uw woning goed geïsoleerd is. Zo ziet u, de groeiende populariteit van natuurlijk isoleren valt eenvoudig te verklaren.

Vormen van natuurlijke isolatie

Er zijn meerdere manieren waarop u natuurlijk kunt isoleren. Hieronder worden een aantal van de meest voorkomende vormen van natuurlijk isolatiemateriaal voor u op een rijtje gezet.

Schapenwol

Misschien heeft u wel eens een trui van schapenwol gedragen, welke heerlijk warm was. Dat komt omdat schapenwol een uitstekend isolatiemateriaal is. Daarnaast is het tevens een goede vochtregulator. Wanneer u dit als natuurlijk isolatiemateriaal gebruikt, is extra dampfolie niet meer nodig. Daarnaast gaat schapenwol wel een eeuw lang mee en is het recyclebaar.

Hennep

Hennep is een plant die bekend staat om zijn vermogen om snel en gemakkelijk te groeien zonder hulp van kunstmatige mest- of bestrijdingsstoffen. Daarnaast neemt de plant tijdens het groeien CO2 op, waardoor deze plant dus een dubbelfunctie heeft. Tijdens het verbouwen is de plant goed voor het milieu, terwijl het geproduceerde materiaal uitstekend isoleert. Hiervan worden veelal platen of matten gemaakt die op vele plekken te plaatsen zijn.

Metisse

Ook oude kleding en textiel kan hergebruikt worden als natuurlijk isolatiemateriaal. De parapluterm hiervoor is metisse. Zo is oude kleding van katoen bijvoorbeeld prima geschikt als isolatiemateriaal voor de gevel, het dak of de vloer. Ook al is metisse technisch niet te omschrijven als natuurlijk in vergelijking met andere materialen zoals schapenwol of hennep, is dit materiaal echter wel een duurzame optie waarbij oude leven recyclet wordt als isolatiemateriaal.

Cellulose

Ook oud papier kan een tweede leven krijgen als ‘natuurlijk’ isolatiemateriaal. Hierbij gaat het om cellulose, oud papier dat tot vlokken vermalen is. Het gaat hierbij om oud papier zoals karton of kranten. Cellulose is als isolatiemateriaal populair geworden omdat het overal aan te brengen is dankzij de vorm van de vlokken. Door deze vlokken ietwat nat te maken, blijven ze overal plakken en hebben ze een goede isolerende werking. Net als metisse valt cellulose als een ‘natuurlijk’ isolatiemateriaal te omschrijven dankzij de duurzaamheid van het recyclen.

Voordelen van natuurlijke isolatie?

Er zijn meerdere redenen op te sommen waarom een overstap naar natuurlijke isolatiematerialen de moeite waard kan zijn:

  • U maakt gebruik van ecologisch verantwoord materiaal. Daarnaast hebben de materialen zo elk hun eigen voordelen. Een goed voorbeeld hiervan is de hennep die tijdens de groei CO2 opneemt.
  • Het resultaat verschilt niet van andere isolatiematerialen. Dit houdt in dat u aan de hand van natuurlijke isolatiematerialen tevens de warmte binnenshuis houdt, dat het woonklimaat een stuk aangenamer is en dat de thermostaat minder hoog gezet moet worden. En dat bespaart zowel geld als energie.
  • Natuurlijke materialen zoals cellulose bereiken hoekjes die andere isolatiematerialen moeilijker bereiken.
  • Materialen zoals schapenwol zijn tevens uitstekende vochtregulatoren.
  • Materialen zoals hennep geuren niet en beschermen ook uitstekend tegen bacteriën.

Bron: Wavlo Isolatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *