DAKDEKKER-2

Besparen door nieuw dak

Er kunnen diverse redenen zijn waarom u kiest voor een nieuw dak. Het dak kan flink verouderd zijn of beschadigd zijn geraakt. Wanneer u het plaatsen van een nieuw dak slim aanpakt, kunt u een hoop geld besparen. Echter is de prijs natuurlijk wel afhankelijk van het werk dat geleverd moet worden. Immers heeft niet elk huis hetzelfde nodig. Zo is het in sommige gevallen nodig om alleen maar de dakbedekking te vervangen, terwijl in andere gevallen het gehele dak vernieuwd dient te worden. Waar u ook voor kiest, met een slimme aanpak kunt u behoorlijk besparen op de kosten. Hieronder wordt dieper ingegaan op de duurzame materialen die gebruikt kunnen worden, hoe dakisolatie aangebracht kan worden, de mogelijkheid om samen met de buren een dak te delen en hoe het subsidie aanvragen in zijn werk gaat.

Duurzame materialen

Wanneer u een nieuw dak wilt laten plaatsen dan wel de dakbedekking wilt laten vervangen, heeft u de optie om te kiezen voor duurzamere methodes. Naast dat er materialen zijn die beter zijn voor het milieu, kan u tevens subsidie aanvragen voor deze duurzamere materialen. Immers hebben gemeentes duurzaamheiddoelstellingen die gehaald dienen te worden. Gemeentes zien dan ook graag dat inwoners kiezen voor duurzame opties.

Eén van de duurzame materialen waar u voor kunt kiezen, is EPDM. Dit type dakbedekking is gemaakt van rubber waarbij tijdens de productie polymeren zijn toegevoegd, zodat de rubber sterk en soepel is geworden. Deze stof kost misschien iets duurder in vergelijking met andere soorten dakbedekking, maar EPDM gaat dan ook een stuk langer mee: gemiddeld zo’n 40 jaar. Een langetermijninvestering die u geld zal besparen door zijn duurzaamheid.

Dakisolatie aanbrengen

Wanneer het gebied onder het dak deel uitmaakt van de leefruimte, is het aan te raden om isolatie aan te brengen. Zonder isolatie verliest u toch al gauw zo’n 25% van de gestookte warmte. Dakisolatie zorgt er tevens voor dat u minder hoeft te betalen voor uw energierekening, altijd een fijn besparing. Het isoleren van een dak kan op drie manieren gebeuren: langs buiten, langs binnen en het laten isoleren van de zoldervloer.

  • Langs buiten: via de buitenkant van de woning het huis laten isoleren zorgt er voor de binnenkant van de woning niet aangetast raakt. Deze methode wordt vaak gekozen wanneer besloten wordt om het dak te verbouwen of de bedekking van het dak aan te passen. Vanaf buiten dekt het isolatiemateriaal alles goed af, als een soort schil. Hierdoor kan de kou niet binnen geraken.
  • Langs binnen: de optie wanneer u het dak intact wilt houden. Dit levert minder werk op waardoor de kosten dan ook lager uitvallen in vergelijking met isolatie langs buiten aanbrengen. Door het plaatsen van een dampscherm worden vochtproblemen voorkomen. Echter wordt de ruimte van de kamer waar de isolatie geplaatst wordt ietwat verkleind door deze isolatie.
  • Isoleren van de zoldervloer: ten slotte kunt u er voor kiezen om de zoldervloer te laten isoleren. Dit is de beste keuze wanneer u niet veel gebruik maakt van uw zolder. Zo blijft het huis beter warm terwijl de kosten laag blijven en de tijd die het kost om het geheel te plaatsen veel korter is in vergelijking met andere methodes.

Samen met de buren

In het geval van een rijtjeshuis kan het lonen om aan de buren te vragen of zij tevens interesse hebben om een nieuw dak aan te laten leggen. Immers kunt u hen wijzen op de voordelen en besparingen die hen dit zowel op de korte als de lange termijn kan opleveren. En dit kan u ook weer korting opleveren: immers geldt dat hoe meer dakpannen u inkoopt, hoe hoger de korting zal oplopen. Dit drukt dan vervolgens ook weer de kosten. Zo kunt u ook besparen op een nieuw dak.

Subsidie aanvragen

Zoals al eerder werd aangekaart, is het slim om te kiezen voor duurzame materialen om zo subsidie aan te kunnen vragen bij de gemeente. Elke gemeente heeft een eigen duurzaamheiddoelstelling die gehaald moet worden, en zij moedigen dan ook wat graag het gebruik van duurzame materialen en methoden aan. Materialen als EPDM vergroten de duurzaamheid, maar ook het kiezen voor dakisolatie en zonnepanelen vergroten de kans dat u subsidie kan ontvangen voor het plaatsen van een nieuw dak. En dit bespaart u dan weer een mooi zakcentje.

1 reactie

  • Marie de Jonge

    Wij hebben ons dak ook laten vernieuwen en ons huis is nu beter geïsoleerd. Daarnaast hebben we gekeken of er wellicht asbest gebruikt is, maar dat was niet het geval. Het is natuurlijk belangrijk om dit eerst te checken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *